Limburgse cultuur: De Globetrotters - Grhapsodie (1974)

In november 1958 startten De Globetrotters uit Heerlen als cabaretgroep. Het trio bestond toen uit de 
In de beginperiode trad het drietal slechts een keer per jaar op maar na enige tijd werd het zo druk met optreden dat Jac Stollman er in 1963 mee moest stoppen. Bert Naedenoen nam zijn plaats in. Na negen jaar verliet hij de groep waarna Jac Stollman weer terugkeerde.
Op 22 september 1977 overleed Martin Stollmann (1932) waarna het gezelschap enige tijd stopte. De vraag naar De Globetrotters bleef echter groot en in 1979 nam Herm(an) Kurvers de opengevallen plaats in. Na het overlijden van Jan Stolmann in 1993 hielden de Globetrotters op te bestaan.
Optredens van de Globetrotters stonden bekend om de spitsvondige parodiën. Het door het trio oorspronkelijk gebruikte Heerlens dialect werd 'opgerekt' om de actieradius te vergroten. Het aantal optredens wordt op 5000 geschat. Daarbij zijn ook optredens voor het Koninklijk Huis en ver buiten de provincie tot in Australië en Curaçao toe. In 1970 won het drietal de Gouden Narrenkap. (Bron: Streektaalzang.nl)

Van de achterkant van de LP:
De Globetrotters zijn zo uniek, dat zij moeilijk te definiëren zijn. Zij vormen een trio, maar dan wel een dat uitmunt in parodie en sketch, evenzeer als in zang en tekst.
Ze zijn amateurs, maar van professioneel niveau. Ze zijn Limburgers, maar verstaanbaar op een zeer grote geografische schaal, die niet alleen Nederland, maar ook België en Duitsland omvat. Ze spelen een rol van essentiële betekenis in de voorbereidingstijd van vastenavond, maar ze zijn meer dan carnavalsartiesten. Gewapend met dat complex van kwaliteiten, hebben zijn in de zomer van 1974 in Australië niet alleen de geëmigreerde Limburgers, maar ook veel andere nationaliteiten kostelijk geamuseerd. Zij zijn tenslotte geboren bühne-kunstenaars, die het op deze plaat geweldig doen.
-- Pierre Huyskens

Zelf heb ik deze plaat in mijn jonge jaren heel vaak geluisterd en mij slap gelachen om de hilarische sketches en liedjes. Echt ouderwets cabaret. Het is me eindelijk gelukt dit stukje historie te digitaliseren, ik heb er weinig aan gemanipuleerd, de karakteristieke tik van de plaat zit er nog gewoon in :-) 

(met dank aan de ouders van Carl Vroemen dat ik deze plaat mocht lenen!)

Een paar voorproefjes: 
Trois Cloches:

Viens Les Musiciens:

Öpke Döpke:

Download het hele album hier (320Kbps mp3)

 

14 responses
Helemaal te gek. Ooit ben ik de LP kwijtgeraakt maar nu kan ik er dus weer naar luisteren. Hartstikke bedankt! Overigens waren de gebroeders Stollman onze buren op de Nobelstraat.
Ooh wat heerlijk! Ik was meteen weer jong toen ik dit hoorde. Ik ben dus ook de LP kwijtgeraakt :) Geweldig!

We hadden thuis ook nog Grhapsodie 2 (ik meen me te herinneren een geel cassette bandje, ook foetsie. Hopelijk kom ik die ook nog een keertje tegen ergens.

Hartelijk dank!!!

Hallo..
ik ben het kleinkind van Jan Stollman en zou graag willen weten of mensen nog meer materiaal van hem/hun hebben??
Bvd!
Leuk dat mijn vader niet vergeten wordt.!!
Vroeger hoorde ik vaker van de verhalen uit de Nobelstraat.....
Ik ben de dochter van Jan.... de "gek" van het stel en iedere keer zo rond carnaval als ik dan weer een van de liedjes van hun hoor op de radio dan doet me dat toch weer wat.... het feit dat ze niet vergeten worden. Zij waren toch iets heel speciaals en naar mijn mening is er daarna nooit meer iets geweest dat in die buurt kwam.
Maarja.... helemaal neutraal ben ik uiteraard niet he? hihihihi.......
In ieder geval leuk dat ze toch nog onder een groot aantal mensen blijven leven......
Dank jullie

Groetjes Lilianne Stollman

Ik ben nog steeds op zoek naar materiaal van de Globetrotters, en zal het melden als ik meer gevonden heb. Ik ben de zoon van Jan van Birgelen, de buurjongen en zoon van de bakker op de Nobelstraat. We hebben daar ingewoond tot ongeveer mijn zesde levensjaar, toen zijn we verhuisd. De bakkerij was nog tot ongeveer 1980 eigendom van mijn opa en oma.

Eigenlijk gaat mijn speurtocht met name uit naar de St. Jorisband, de verkennersband waar minimaal Jacques in speelde (ik weet niet of er nog meer broers in de band speelden). Ze traden wel vaker op op feestjes van de Jorisband. Ik hoop nog steeds beeldmateriaal van hun te vinden.

Ik neem aan dat de vraag al gesteld is, maar hebben jullie toevallig de andere LP in bezit en is het mogelijk deze te digitaliseren?
Nee, die hebben we niet. Als je iemand weet, horen we het graag!
Hee Marco, ik bedoel niet jou uiteraard maar de familie van Jan Stollman.... Groetjes, Niek
Ik heb grhapsodie 1 en het 2e deel op cd als iemand interesse heeft?

Groet

Sven

Sven, zeker, mail me anders marco@marcof.net

-- Marco Frissen
Op 3 jan. 2012 om 20:14 heeft Posterous <
Jammer dat ik mijn opa jac nooit heb zien optreden kleinkind van jac
Sven, wil je mij ook even mailen (flapsje@gmail.com) aub. Grhapsodie 1 heb ik zelf ooit van LP naar CD overgezet maar ik mis deel 2 :(
Hier vind je de complete plaat https://www.youtube.com/watch?v=Xl3FKF-DW7s
1 visitor upvoted this post.