marco f dot net

take pictures + write

De Vanguard TV-3 zal opnieuw vliegen..

Ik ben al een tijd lid van de DRRA. Erg leuk, en ook heel leerzaam. Tot op heden ben ik nog steeds kits aan het bouwen die je kant en klaar kan kopen. Niet echt schaal modellen, maar wel leuk, en afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de kit nog een aardige uitdaging ook. Voorlopig kan ik nog wel vooruit met mijn kits, aangezien ik bij Modelraketten.nl de nodige gekocht heb. 

Maar uiteraard heb ik mezelf een grotere uitdaging gesteld. Een beetje historie eerst:

In de jaren 50 was Amerika heel druk om een raketprogramma op te starten. Met heel weinig budget, en natuurlijk de hete adem van de Russen in de nek. Een project was het Vanguard project, gestart door de Amerikaanse Marine. Het had als doel een satelliet in omloop van de Aarde te brengen. Het project is in de media echter de geschiedenis ingegaan als één grote mislukking, terwijl het eigenlijk 100% succesvol was op wetenschappelijk gebied. De mislukking was dankzij de dramatische lancering van Vanguard TV-3, zoals hieronder te zien is:

Meteen werd het project tot een mislukking verklaard en dit is eigenlijk blijven hangen in het geheugen van veel mensen. Ik raad iedereen die interesse heeft in de geschiedenis van het project aan om "Project Vanguard: a NASA history" te lezen. Dit is eind jaren 60 uitgebracht en recentelijk opnieuw gedrukt. Je kan het ook vinden op de NASA site, maar dat leest lastiger (vind ik dan).

Een overzicht van het Vanguard Programma:

Een mooie foto van de Vanguard TV-3 op het lanceerplatform:

Om de een of andere reden ben ik altijd heel erg gecharmeerd geweest van deze raketten. Dit is nog uit de tijd van voor de Redstone en Atlas raketten waarmee project Mercury en Gemini zo beroemd zijn geworden. De echte pionierstijd!

De TV-3 is dus op spectaculaire wijze aan haar einde gekomen, maar ik heb me voorgenomen deze op schaal na te bouwen dit jaar. Ik heb het internet flink afgespeurd en zelfs de engineering summary gevonden waarin alle technische details beschreven staan. Rob Ballendux van de DRRA heeft mij ook de nodige documenten gegeven, dus ik kan in principe aan de slag. Zodra ik mijn kits klaar heb ga ik de Vanguard TV-3 op schaal (waarschijnlijk schaal 1:20 of 1:25) nabouwen en zal ze deze keer wel succesvol gelanceerd worden (hoop ik :-))

Op deze site zal ik een uitgebreid verslag doen van bouw en lancering. Inclusief foto's & films uiteraard. Stay tuned! Ook voor de andere projectjes (de kits bijvoorbeeld) zal ik verslagen hier plaatsen, zij het minder uitgebreid.