marco f dot net

take pictures + write

[NL] Wegwerp (Android) telefoons?

De nieuwe HTC EVO 4G is uit in Amerika. Een heel mooi toestel met super specificaties. Gratis uitgedeeld aan een select groepje mensen op Google I/O. 

Direct gaan mensen vergelijken met de Apple iPhone. Ook met de iPhone die nog niet eens op de markt is. Puur op specificaties die niet bevestigd zijn. Leuk en aardig, maar is het relevant? De zoveelste iPhone killer.

Maar mensen zijn appels en peren aan het vergelijken, en daar zit hem de crux. Ten eerste is Android geen telefoon maar een OS. Niets meer, niets minder. Je zou een vergelijk moeten maken met iPhone OS, niet zozeer tussen Android en iPhone. Maar goed, als we ons focussen op de Android EVO 4G HTC in vergelijk met de iPhone 3GS heb je inderdaad wel een redelijk vergelijk. Uiteraard vergelijk je (bijna) 2 jaar oude techniek met techniek die een week oud is, maar ok. 

Alleen, neem eens een stapje terug van de techniek en kijk naar het proces als geheel. Apple heeft in principe 1 handset: de iPhone. Zelf ontworpen, zelf gemaakt (niet letterlijk natuurlijk, Apple laat ook liever mensen in China bouwen om de kosten te drukken).

Google heeft de Nexus One. Niet zelf gemaakt, puur een HTC zonder badge. Google heeft wel Android. Ook niet echt meer zelf gemaakt, maar Open Source en gebruikt door een consortium van fabrikanten. HTC, Motorola, Sony Ericsson, en meer.

"Nou en?" hoor ik je zeggen. Tja, toevallig zit daar wel een punt dat nogal belangrijk is. Kijk, Google Android krijgt op deze manier uiteraard heel snel een heel groot markt aandeel. Zoveel fabrikanten springen op de molen die Android heet. Geen wonder, Android is het eerste Open Source platform dat ook werkelijk iets kan bieden voor de fabrikant. 

Even terug naar Apple. Zij verkopen heel veel iPhones. Maar een update of nieuwe iPhone komt maar maximaal 1x per jaar. Eigenlijk vreemd he? Niet zo vreemd als je kijkt naar het verdienmodel van Apple. Zij verdienen uiteraard aan verkoop van iPhones. Ook krijgen ze een (flink!) percentage voor iedere aangesloten klant bij, in NL althans, T-Mobile. En door de complete integratie met iTunes en de App Store krijgen ze ook daar veel geld binnen. Waarschijnlijk nog veel meer dan alleen de verkoop van de iPhone.

Apple heeft dus niet echt een groot belang om snel een nieuw model uit te brengen. Het geld komt toch binnen. Mijn persoonlijke ervaring is dat de iPhone mijn eerste mobiel is die ik heb waar ik geen enkele behoefte heb gehad om een nieuwe te kopen. En ik heb heel wat mobieltjes in bezit gehad, mede door mijn beroep. Dat is denk ik voor velen ook zo. 

Android nu. Heel platgeslagen is het niet meer dan een OS, een platform voor een mobiel device (telefoon, tablet). Een middel om een telefoon mee te maken. Open Source, dus in feite vrij voor iedereen om op te pakken en aan te passen. Het grote voordeel van deze aanpak is dat fabrikanten het razendsnel kunnen updaten naar de nieuwste eisen die hun hardware heeft. Snellere processor? Groter scherm? Geen probleem, Android is zo aangepast en uitbrengen dat toestel.

Nemen we HTC. Wat doet HTC behalve mobiele devices (telefoons, netbooks, tablets?) maken? Helemaal niks nada noppes. Ze zijn een hardware fabrikant met maar 1 belang: toestellen op de markt zetten en verkopen. Heeft HTC er belang bij dat jij je HTC Hero 2 jaar lang gebruikt? Nee, totaal niet. Zij willen juist dat je de laatste nieuwe HTC Ultra Mega 4G koopt. Stel je voor iedereen zou maar om de 2 jaar een HTC kopen. Dat zou banen kosten daar. En hetzelfde geld voor al die andere fabrikanten (*).

Daarom zie je dus dat er zoveel en zo snel updates voor Android komen. De ontwikkeling wordt gepushed vanuit bovenstaande gedachte. Het effect voor de klant? Sneller een technisch betere telefoon kunnen kopen.

Maar ook: 

  • Obsolescence - je oude HTC is niks meer waard en wordt nog maar montjesmaat ondersteund door de fabrikant. Applicaties gemaakt voor een bepaalde Android versie werken niet op oudere versies (**). Heb je net je HTC Desire met 2 jarig contract, is er weer een betere, snellere uit. Erger nog: HTC gaat over op Windows Mobile 7 en laat Android voor wat het is.
  • Inconsistentie - fabrikanten gaan hun eigen laag bovenop de Android interface doen. Vooral toestellen die verkocht worden met een provider lock zouden hier wel eens flink onderhanden genomen kunnen worden, omdat providers graag hun eigen "look" aan een toestel geven. Hiervoor geld ook regionale inconsistentie. Andere model namen, net iets andere UI, en dat voor feitelijk hetzelfde toestel.
  • Duur -  nieuw toestel, hogere specs, duurder in aanschaf
  • Cheap clones - goedkope crappy china-made Android telefoons waarbij totaal geen aandacht is geweest voor gebruikers of enig kwaliteit

Ik twijfel er niet aan dat Android het grootste platform kan worden (totdat Windows Mobile 7 komt), net zoals Symbian dat ooit was (of nog steeds is?). En ik kan natuurlijk ook niet voorbij gaan aan het feit dat de Android Market voor Google ook een soort van bindingsfactor heeft voor gebruikers. Hoewel het veel minder is dan bij Apple, omdat Android de ontwikkelaars vrij laat hoe ze hun applicatie in de markt zetten. Voor ontwikkelaars geeft dit meer vrijheid. Ze kunnen kiezen tussen de 70/30% in de Market of 100% als ze zelf hosten. Voor de gebruiker heeft het een groot nadeel: niet alles is op dezelfde plek terug te vinden.

En uiteraard wil Google ook een Android Music Store starten. Dus ook hier weer een binding met de consument. De Android Market en Music Store staan nog in de kinderschoenen, maar met Amazon als partner kan het snel gaan natuurlijk. Helaas nog niet echt in veel landen beschikbaar. En Apple heeft hier wel een gigantische voorsprong, dus of het veel uitmaakt, who knows.

Voor Google dus wel positief, zij krijgen genoeg geld binnen via allerlei wegen. De handset makers interesseert dat allemaal niks. Op dit moment is de Sprint HTC EVO 4G de top of de line, maar over 2 maanden is er weer een nieuwe Android HTC voor een andere provider. En daarbij kan bv HTC van het ene op het andere moment overgaan naar Windows Mobile 7 en Android compleet dumpen, omdat het voor hun gunstiger/beter is qua markt.

Android toestellen (dus niet Android als platform!) hebben een hogere "wegwerp" factor dan iPhone of RIM/Blackberry toestellen. Gaat dit veranderen? Als het zo doorgaat zoals het nu is, denk ik niet. Dan wordt Android inderdaad wat Symbian is/was: een super goed platform en operating system voor fabrikanten van handhelds. Waar niks mis mee is trouwens. Maar kunnen we dan wel stoppen met die irrelevante vergelijking met iPhone?

 

(*) Nokia en RIM even buiten beschouwing gelaten

(**) Bij de iPhone kom je uiteraard ook op een punt dat iets niet op een ouder type werkt, maar dat is meestal een stap van ongeveer 2-3 generaties, en dus c.a. 2, soms zelfs 3 jaar.

(edit - kop aangepast, omdat "vertrouw geen handset fabrikant" niet de lading dekte en te sterk over kwam)