marco f dot net

take pictures + write

Podcasts - wat luister ik en hoe

In mijn gedachten heb ik al eens een keertje een blogje geschreven over de podcasts die ik graag luister, maar als ik terug kijk in mijn archief, blijkt dat toch niet zo te zijn. Hoog tijd misschien.

Ik kan natuurlijk mijzelf pluggen door te zeggen dat ik naar Tech45 luister, maar om eerlijk te zijn luister ik nooit een opgenomen aflevering terug. Naar jezelf luisteren is gewoon raar, vind ik dan.

Recentelijk heb ik een aantal erg amusante podcasts ontdekt die ik aan mijn lijst heb toegevoegd. Om optimaal van podcasts te profiteren gebruik ik op mijn iPhone de app "Podcaster". Hiermee kan je zonder tussenkomst van iTunes podcasts downloaden. Veel handiger dan het steeds maar weer synchroniseren en tot de ontdekking komen dat iTunes geen updates meer download omdat je volgens hem niet meer geluisterd hebt. Nee, niet op de computer inderdaad.. Zucht. Anyway, Podcaster app dus. 

Deze podcaster biedt de mogelijkheid tot afspeellijsten. Zelf heb ik er 3 aangemaakt: Must Listen voor de podcasts waarvan ik geen aflevering wil missen. Should Listen voor podcasts die ik eigenlijk niet wil missen, maar door tijdgebrek niet altijd kan luisteren. Tot slot Can Listen voor de podcasts die ik incidenteel luister, maar toch wil blijven volgen. Zoals jullie wellicht opvalt, het woord "Listen", ik heb dus geen videocasts. om de eenvoudige reden dat ik podcasts vooral tijdens woon-werk luister en het met video lastig rijden is.

Goed, de lijsten dus, ingedeeld naar bovenstaande groepen:

Must Listen
Ik begin met No Agenda. De podcast van Adam Curry en John C. Dvorak aka crackpot & buzzkill. Een pakweg 90 minuten durende podcast over het nieuws van de afgelopen dagen, Verschijnt 2 maal per week op donderdag en zondag. AC en JcD hebben hun eigen ideeen over wat er allemaal gaande is, soms vergezocht, maar heel vaak levert het een "Aha!" moment op. 

Dan Angry Mac Bastards, gemaakt door John Welch, Darby Lines en Peter Cohen. Zij gaan in op de stupiditeit die er vooral in de tech media is mbt Apple. De podcast heeft een explicit rating omdat er behoorlijk wat f-bombs afgaan. De drie musketiers zijn goed op elkaar ingespeeld en hebben ook de nodige ervaring Aanrader, verschijnt wekelijks.

Een volgende is The Talk Show door John Gruber en Dan Benjamin. Geen vast onderwerp, geen intro. Je valt direct in een gesprek en pas gaandeweg ontdek je de rode draad. Verschijnt wekelijks.

Current Geek. Scott Johnson en Tom Merritt praten over allerlei geeky onderwerpen. Van science fiction films tot comics. Maar ook apple, android, internet. Drie keer per week (maa, woe, vrij).

Recentelijk ontdekt is Hypercritical, door Dan Benjamin en John Siracusa. Over alles wat er fout is in de wereld van Apple, technologie, internet. Meestal 1 onderwerp per aflevering dat uitgebreid besproken wordt. Verschijnt wekelijks op vrijdag.

Should Listen
Adam Curry's Daily Source Code. Wie kent niet de podcast waar het allemaal mee begon. Nog steeds springlevend, hoewel al lang niet meer dagelijks, zelfs niet meer regelmatig. Tegenwoordig vooral muziek, en vaak 2 tot 3 uur lang. Erg fijn!

Coverville is een podcast die ik recentelijk heb ontdekt. Ook hier weer staat muziek centraal, maar het bijzondere is dat het allemaal covers zijn van bekende nummers. En hele goede covers in het algemeen. Bestaat al heel lang, bijna net zo lang dan de DSC. Wordt gehost door Brian Ibbott.

Macbreak Weekly, en this Week in Tech door Leo Laporte. Om eerlijk te zijn ben ik Leo een beetje beu Maar zo af en toe zitten er best goede afleveringen tussen. Vooralsnog dus nog "should", maar als hij zo door gaat schuift hij naar "can" toe. MacBreak Weekly, wekelijks apple nieuws en analyse. tWiT bespreekt vooral het algemene technieuws van die week. tWiT is vaak goed als John C. Dvorak als gast is.

The Morning Stream, een ochtend talkshow gehost door Scott Johnson & "the guy in the booth" Brian Ibbott. Iedere werkdag over nieuws, actualiteiten, entertainment. Prettig luistervoer, ook al is het vooral amerikaans gericht.

Talking Space, als je zoals ik interesse hebt in ruimtevaart en astronomie is dit een aanrader. In principe iedere week nieuws over NASA en wat er allemaal gebeurt in het ISS en ruimte.

Back To Work door Merlin Mann en Dan Benjamin. Over, hoe kan het ook anders, productiviteit, werk, communicatie en het gebrek daar aan. Merlin is altijd leuk om naar te luisteren.  Verschijnt wekelijks op dinsdag.

Can Listen
Slechts 2 items op dit moment, maar zoals gezegd binnenkort verhuisd tWiT en MBW ook hierheen.

The Retrobits Podcast, door Earl Evans. Over oude computers, commodore 64, trs-80, TI99/4a, noem maar op. Leuk om incidenteel naar te luisteren, net zoals het leuk is incidenteel met zo'n oude computer te spelen.

XBox Live's Major Nelson. Nieuws over XBox, Kinect, XBox Live. Gehost door Larry Hryb aka Major Nelson. Verschijnt zo'n beetje wekelijks. Leuk als je een xbox 360 hebt, zoals ik. Anders gewoon overslaan :-)

Dit is mijn lijst van podcasts. Ze is niet statisch, soms komen er bij, soms vallen er af. Maar de "Must Listen" podcasts staan al heel lang op mijn lijst. Ik sta open voor tips voor andere podcasts, zet ze maar in de comments.